FONTOS! 2027. január 1-ig több százezer háztartásban kötelező a mérőóra-csere!

Több százezer háztartásnak kötelezően cserélnie kell a mérőórákat!

Mire kell figyelni?

A közelmúltban megjelent rendeletek értelmében 2027. január 1-ig több mint félmillió magyar háztartásban kötelező lecserélni a fűtés- és melegvíz-fogyasztást mérőket távleolvasós rendszerekre. Az új szabályozás különösen a központi és távfűtéses társasházakat érinti, ahol távoli leolvasást biztosító eszközöket kell bevezetni.

A lakóknak nehézséget okozhat az új vízmérők beszerzése, különösen azoknak, akik nemrég cserélték le manuálisan leolvasható mérőóráikat. A költséghatékonysági vizsgálat során legalább három árajánlatot kell bekérni, hogy megállapítsák a kiépítés költségeinek és a megtakarítások arányának megfelelőségét.

Az önkormányzatoknak pedig rendeletben kell meghatározniuk a maximálisan elérhető hőmennyiség-megtakarítás mértékét, ami sok helyen még nem történt meg. A távjeladós rendszerek kiépítése hosszú távon megtakarítást eredményezhet, ezért ajánlott az ingatlantulajdonosok számára közösen, a társasházak közös képviselőin keresztül intézni a mérők cseréjét.

Az új rendelet célja a pontosabb fogyasztásmérés és a lakók számára biztosított költséghatékony megoldások bevezetése, ami hosszú távon elősegíti az energiahatékonyság növelését.

A jogszabályi változást a 676/2023. és a 677/2023. kormányrendelet tartalmazza.

Az MT Méréstechnika szakértői készen állnak támogatni a lakóközösségeket a szükséges átállásban. Keressen minket bizalommal!

További részletek: Felkészülés 2027- január 1-re

Bővebben a témáról: telex.hu( 2027-07-31)