Ötletek a fűtési költség csökkentéséhez

Az energiával egyszerűbb spórolni, mint az ember hinné!

5 praktikus energiamegtakarítási tanács az MT Méréstechnikától

A következő ötletekkel szeretnénk segíteni Önnek, hogy lakása fűtési költségeit egyszerű módszerekkel csökkentse és egyben védje a környezetét is.

1. tipp: A helyiségek ne legyenek túlfűtöttek!
A helyiségekben a 20 – 21°C közötti hőmérséklet általában elegendő. Minden egyes további °C fok kb. 6-7%-kal több hő-, és energiafelhasználást jelent.

2. tipp: A radiátorokat ne barikádozzuk el!
A radiátorok a helyiség levegőjét kell, hogy felfűtsék, ezért ne tegyünk nagy tárgyakat, pl. bútort, hűtőt a radiátor elé, ne építsük be, vagy ne takarjuk el függönnyel, nehéz sötétítővel, törölközővel, mert ezáltal a radiátorok nem a helyiségben adják le a hőt, hanem ehelyett a külső falakon és az ablakon távozik a meleg.

3. tipp: Akadályozzuk meg a hőveszteséget!
A rosszul záródó régi ablakokon és ajtókon beáramló hideg levegő felfűtéséhez nagyon sok energiára van szükség. Töltsük ki a réseket, ragasszunk a nyílászáró szaküzletben kapható tömítéseket! Este célszerű a redőnyöket leengedni, a zsalugátereket bezárni, hiszen kevésbé szökik ki a  meleg, így akár 10% energiamegtakarítást is elérhetünk.

4. tipp: Szellőztessünk helyesen!
Akkor szellőztetünk helyesen, ha a lehető legkevesebb fűtési hőenergiát veszítjük el, tehát az elhasznált benti levegő minél gyorsabban és minél tökéletesebben cserélődik ki a kinti friss levegőre. Egy rövid ideig tartó – max. 5 perces – szellőztetéshez először zárjuk el a radiátort (termofejet), majd teljesen nyissuk ki az ablakokat, ajtókat. A hosszabb ideig és résnyire nyitott nyílászárókon észrevétlenül illan ki a meleg, aminek következtében fűtési számlánk megemelkedik. Végül ne felejtsük el bezárni az ablakot és kinyitni a radiátort!

5. tipp: Termosztatikus szelepek
Javasoljuk, hogy a régi, elöregedett, beragadt kézi-csapokat  cseréje termosztatikus szelepekre. A fűtési időszakban szabályozza a radiátorokat termosztatikus szelepekkel, állítsa be a helyiség kívánt hőmérsékletét. Amennyiben a radiátoron hőleadás történik, a készülék a radiátor teljesítményének, hőleadásának és ennek időtartalmának megfelelően méri a fogyasztott egységeket.